Gezonde Visbereidingen !

Gezonde visbereidingen

 

Verschillende bereidingsmogelijkheden van vis bieden de kans om minder vet te gebruiken. Spoel verse vis voor de bereiding altijd even onder de kraan en dep hem daarna droog met keukenpapier.
Pocheren in een bouillon tegen het kookpunt aan (80 -90°C). De vis mag in elk geval nooit koken. Reken 2 liter pocheervocht voor 1 kg vis. Kleine vissen zijn in 2 tot 4 minuten gaar.
Stomen gebeurt boven hete waterdamp onder een deksel. De vis wordt bij voorkeur op een bedje van groenten en aromatische kruiden geschikt. De fijne aroma’s blijven bij stomen beter bewaard. Naargelang de dikte en de grootte van de vis varieert de stoomtijd van 5 tot 15 minuten.
Stoven gebeurt in slechts een bodempje vocht (water, bouillon, citroensap, witte wijn) en eventueel op een bedje van gesneden groenten bij een temperatuur onder de 100 °C en onder een deksel. Zo blijft de vis aan de onderkant sappig, terwijl de stoom in de pan ervoor zorgt dat de vis niet uitdroogt. Bij stoven ontstaat een kruidig vocht dat verder als basis voor een fijne vissaus kan worden gebruikt.
Grilleren of roosteren: Afhankelijk van de dikte is de roostertijd 5 tot 15 minuten. Alleen magere vis behoeft een penseelstreek olie.
“En papillot” of ingepakt in aluminiumfolie samen met gesneden groenten en kruiden en eventueel een scheutje witte wijn. De gevulde papillot kan zowel in de oven als op de gril of de barbecue worden gegaard terwijl alle smaak en geur behouden blijven.
In de microgolfoven: behoeft maar weinig vocht (max. 1 cm) waardoor de smaak beter behouden blijft. Visfilets worden altijd afgedekt bereid, hele vissen in een open schaal. Schik de dunnere delen van de vis altijd in het midden want aan de rand van de schaal werken de microgolven sterker dan in het midden. Respecteer nauwgezet de bereidingstijden. Laat de vis na de bereiding afgedekt een minuutje rusten, dan kan de hitte zich goed verdelen.
Bakken en frituren: deze bereidingen brengen over het algemeen meer vet aan, zeker wanneer het om gepaneerde vis gaat.
De bereidingstijd van vis
De bereidingstijd van vis is altijd relatief kort maar varieert naargelang de dikte van de vis. Meestal geldt ongeveer 2 tot 3 minuten per cm dikte, gerekend vanaf het punt waarop de vis begint te garen.
l bv. een tongfilet: ± 5 minuten
l bv. een dikke vismoot: ± 10 minuten
Vis die te lang of bij een te hoge temperatuur is gegaard, is droog en onsmakelijk.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>