Vaccin tegen Obesitas en Overgewicht dichterbij ?

Er zijn eindelijk weer wat kleine lichtpuntjes te ontdekken in de zoektocht naar effectieve medicijnen tegen obesitas en overgewicht. Zo zijn Portugese wetenschappers sinds 2006 bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen obesitas. In de afgelopen jaren hebben ze het vaccin veelvuldig getest op knaagdieren en varkens. De resultaten die deze week bekend zijn gemaakt lijken veelbelovend.

Wetenschappers proberen al vele jaren een medicijn tegen obesitas en overgewicht te ontwikkelen. Dit leverde tot nu toe vooral geneesmiddelen op die matig werken, zoals Orlistat (Alli en Xenical), of zorgen voor te veel bijwerkingen, zoals sibutramine (Reductil) en rimonabant (Acomplia) die daarom van de markt zijn gehaald.

Wat voor vaccin is het?

Het gaat om een therapeutisch vaccin dat de werking van het groeihormoon Ghreline tegengaat. Dit hormoon wordt in de maagwand aangemaakt en is verantwoordelijk voor het opwekken van eetlust. Daarnaast zorgt een verhoogde Ghreline spiegel voor extra opslag van vet.

Verschil Ghreline spiegel tussen slanke en dikke mensen

Bij slanke mensen stijgt de Ghreline spiegel tijdens de slaap, met een piek in de ochtend, en een daling in de loop van de dag. Bij de meeste mensen met obesitas (BMI >30) en matig overgewicht (BMI 25-30) blijft deze hormoonspiegel echter de hele dag op een constant maar relatief laag niveau. Je lichaam probeert er zo voor te zorgen dat je minder eet, maar de Ghreline spiegel daalt in dat geval nog steeds niet genoeg om de eetlust sterk te verminderen.

Als je een maagverkleining laat doen dan eet je ook niet alleen minder omdat er minder eten in je maag past, maar ook omdat je minder maagwand hebt, en dus minder Ghreline aan kunt maken.

Bij mensen met Anorexia Nervosa is het tegenovergestelde zichtbaar: door uithongering maakt je lichaam juist extra Ghreline aan, waardoor de spiegel bij deze groep constant op een hoog niveau blijft. In dat geval probeert je lichaam je te alarmeren dat je te weinig eet door de eetlust sterk te verhogen.

Werking van het vaccin

Het vaccin gaat de werking van Ghreline tegen door er voor te zorgen dat de aangemaakte Ghreline niet bij de hersenen aankomt, en daardoor ook geen signaal van eetlust kan afgeven. Het vaccin gebruikt hiervoor het eigen immuunsysteem, dat zo wordt ‘geprogrammeerd’ dat Ghreline op de weg naar de hersenen wordt afgebroken.

Resultaten van het onderzoek bij dieren

De resultaten zijn zeer goed te noemen voor een onderzoek in deze fase. Wanneer te dikke muizen werden geïnjecteerd met het vaccin tegen obesitas aten ze na 24 uur nog 82% van de hoeveelheid voedsel dat ze normaal aten. Na de laatste van een serie injecties aten de muizen 50% minder voedsel dan de te dikke muizen die geen injecties kregen.

Iedere injectie was twee maanden werkzaam bij muizen die normaal gesproken 18 maanden leven. Dit zou omgerekend betekenen dat één injectie bij mensen vier jaar werkzaam zou moeten zijn.

Een ander groot voordeel lijkt op dit moment te zijn dat het vaccin niet zorgt voor bijwerkingen. De dieren waarop het vaccin getest is tijdens de onderzoeken vertoonden geen gezondheidsklachten.

Tot slot

Hoewel het nog vele jaren zal duren voordat dit vaccin mogelijk beschikbaar zal zijn voor mensen, lijken de resultaten veelbelovend. Ik vind het met name interessant omdat dit vaccin totaal anders werkt dan de medicijnen tegen obesitas en overgewicht die tot nu toe op de markt zijn gekomen, en velen die op dit moment worden ontwikkeld.

Deze medicijnen zorgen er namelijk bijna allemaal voor dat er ‘gerommeld’ wordt met allerlei stoffen in de hersenen; de zogenaamde neurotransmitters. Het nadeel daarvan is dat neurotransmitters voor veel meer zaken belangrijk zijn dan alleen het onderdrukken van eetlust en het onder controle houden van eetbuien. Daarom worden zo veel van deze medicijnen ook afgekeurd (zoals recent Contrave en Qnexa) of van de markt gehaald: ze blijken stapels bijwerkingen te hebben, omdat neurotransmitters zoveel functies hebben dat de gevolgen vaak niet duidelijk zijn.

Dit vaccin daarentegen is heel specifiek gericht op één hormoon dat voornamelijk gericht is op het opwekken van eetlust, nog vóórdat het bij de hersenen aankomt en daar allerlei reacties van neurotransmitters veroorzaakt.

Toch is nog veel extra onderzoek nodig om te bepalen of het vaccin ook geschikt is voor mensen, maar het is in elk geval goed dat er in de toekomst mogelijk opties zijn om obesitas en overgewicht aan te pakken. Alhoewel voorkomen natuurlijk altijd beter blijft dan genezen :)

Hopelijk heb je weer iets van dit artikel geleerd over de werking van je lichaam. Laat me in elk geval weten als je vragen en/of opmerkingen hebt!


Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Vaccin tegen Obesitas en Overgewicht dichterbij ?

  1. Guy V&nhoudt zegt:

    Enorm interessant voor mijn nichtje die momenteel 102 kg weegt en al enkele malen is geopereerd zonder goed gevolg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>