En wat als koffie drinken de levensduur verlengt?

En wat als koffie drinken de levensduur verlengt? Een kopje koffie? Nee dank u, ik probeer te stoppen. Het is vandaag een vaak voorkomende reactie die te maken heeft met een aantal koffiemythes. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers zou de consumptie van koffie, ook als die groot is, de levensverwachting kunnen verlengen.

Naast het feit dat koffie cafeïne bevat -een stof die een ambivalent effect heeft op het organisme- weet ‘het grote publiek’ weinig over de samenstelling van koffie. Heel vaak weet men niet dat koffie geen enkele calorie bevat (als het om zwarte koffie gaat) maar wel anti-oxidanten, mineralen (kalium, magnesium, mangaan) en vitamine B3 (niacine).
koffie draagt overigens ook bij tot de nodige dagelijkse vochtvoorziening. Kortom, koffie past perfect bij een evenwichtige voeding. Een aantal studies wijst op het beschermend effect van koffie bij heel wat ziekten, maar over de impact van koffie op de mortaliteit is niet zoveel geweten.

De koffiepauze van verpleegkundigen …

De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden het verband tussen de consumptie van koffie en de mortaliteit (door cardiovasculaire aandoeningen, kanker en andere oorzaken) bij 41.736 mannen en 86.214 vrouwen die respectievelijk 18 en 24 jaar gevolgd werden. De data waren onder meer afkomstig van beroemde Nurses Health Study. De proefpersonen hadden bij het begin van het onderzoek geen cardiovasculaire aandoening en geen kanker.
6.888 mannen overleden tijdens de studie, 2.049 door een cardiovasculaire aandoening en 2.491 door kanker. Bij de vrouwen werden 11.095 overlijdens vastgesteld (2.368 door cardiovasculaire aandoeningen en 5.011 door kanker).

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>