Seksuele bevrijding: ook 50-plussers kunnen met volle teugen genieten!

Seksuele bevrijding: ook 50-plussers kunnen met volle teugen genieten!

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft de periode van de seksuele bevrijding niet veel veranderd aan het gedrag van de jongeren. Nee, jongeren beginnen niét vroeger met seks, nee, jongeren zijn géén Don Juans of nymfomanen geworden, en ja, trouw blijft voor vele mensen een ideaal…

Seksueel activiteit van 50-plussers

En toch heeft er zich een zeer belangrijke verandering voorgedaan: we zijn langer seksueel actief. Er werden daarover twee Franse studies uitgevoerd (met iets meer dan 20 jaar tussentijd) die het seksleven van 50-plussers analyseren.

Op de vraag “Hebt u het voorbije jaar seksuele betrekkingen gehad?” antwoordde in 1972 36 % van de mannen boven de 50 nee, tegen 66 % van hun vrouwelijke leeftijdsgenoten (1).

20 jaar later had slechts 11 % van de mannen het afgelopen jaar niet de liefde bedreven, tegen 28 % van de vrouwen (2).

Een zeer belangrijk en significant verschil! Beide geslachten blijven vandaag immers veel langer seksueel actief. Mannen lijken bevoordeeld, maar het verschil tussen mannen en vrouwen is sterk verminderd. Het is gedeeltelijk toe te schrijven aan het feit dat vrouwen vaak een oudere partner hebben.

De recentste studie is echter al tien jaar oud. We kunnen ervan uitgaan dat de zaken blijven evolueren en de cijfers ondertussen veranderd zijn. Waarom? Omdat de levensverwachting in goede gezondheid blijft toenemen. En wie gezond is, blijft langer seksueel actief dan wie ziek is! Anderzijds hebben de 50-plussers mei 68 beleefd en alles wat dit heeft teweeggebracht. Ze hebben dus een andere levensfilosofie dan de vorige generaties! “Make love, not war” en “Geniet zonder beperkingen”: deze slogans hebben sporen nagelaten.

Dus kunnen we deze cijfers extrapoleren en verwachten dat er binnenkort ook peilingen zullen worden uitgevoerd over het seksleven van 70-plussers. Want ook zij hebben recht op liefde!

Artikel gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/12/2003 – 00:00
Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/11/2011 – 15:16

Bronnen: (1) Simon P., Gondonneau J., Mironer L., Dorlen-Rollier A.-M. (1972). ” Rapport sur le comportement sexuel des Francais ” (” Rapport over het seksueel gedrag van de Fransen “), Parijs, Julliard, Charron. (2) Spira A., Bajos N., Groupe ACSF (1993). ” Les Comportements sexuels en France ” (” Het seksueel gedrag in Frankrijk “), Parijs, la Documentation francaise.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Seksuele problemen na uw vijftigste

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>