Wat zijn de mogelijke gezondheidsgevolgen van alcoholgebruik?

Overmatig alcoholgebruik verhoogt vooral het risico op kanker en hart- en vaatziekten
De schadelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn talrijk. Teveel alcohol heeft negatieve effecten op diverse organen en systemen van het menselijk lichaam, zoals lever, nieren, centraal zenuwstelsel, immuunsysteem en hart en bloedvaten. Overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op verschillende vormen van kanker (Poppelier et al., 2002; Single et al., 1999; KWF, 2004), evenals het risico op verhoogde bloeddruk en daarmee het risico op beroerte en coronaire hartziekten. Verder verhoogt overmatig alcoholgebruik het risico op beschadiging van hersenen en zenuwen (Poppelier et al., 2002; Single et al., 1999). Tenslotte heeft (over)matig alcoholgebruik gevolgen voor de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen, en bij zwangere vrouwen voor de ontwikkeling van het kind voor en na de geboorte. Zo verhoogt (over)matig alcoholgebruik van de moeder de kans op Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit (ADHD) bij het kind (Verkerk, 1997).

Overmatig alcoholgebruik schaadt psyche en immuunsysteem
Een ander gevolg van overmatig alcoholgebruik is alcoholverslaving ofwel afhankelijkheid van alcohol. Alcoholafhankelijkheid verhoogt de kans op het optreden van alle typen stemmingsstoornissen (bijvoorbeeld depressieve stoornissen) en angststoornissen (NIAAA, 2000; Kessler et al., 1996). Bij langdurig excessief alcoholgebruik blijken stoornissen op te treden in het immunsysteem (Van de Wiel, 1993). Dit verhoogt de kans op tuberculose, virale infecties en mogelijk kanker.

Door alcohol circa 1900 doden per jaar
Jaarlijks overlijden circa 1900 personen door aandoeningen die direct of indirect een gevolg zijn van Overmatig alcoholgebruik. Hiervan overlijden circa 800 personen aan een aandoening, waarbij alcohol expliciet vermeld werd als factor die had bijgedragen aan het overlijden (bijvoorbeeld alcoholische levercirrose en alcoholische hepatitis) (CBS Doodsoorzakenstatistiek). Bij de overige sterfgevallen was sprake van een indirect verband met overmatig alcoholgebruik. Overmatig alcoholgebruik verhoogt bijvoorbeeld indirect via rijden onder invloed het risico op een dodelijk ongeval; jaarlijks komen circa 250 personen om in het verkeer door rijden onder invloed, daarnaast raken hierdoor 3.000-3.500 personen ernstig gewond.

Overmatig alcoholgebruik draagt relatief sterk bij aan de totale ziektelast vergeleken met andere leefstijlfactoren.

Door mátig drinken is er juist gezondheid te winnen
Naast de vele negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik is gebleken dat matig alcoholgebruik juist een lager risico geeft op coronaire hartziekten en (iets minder duidelijk) op beroerte dan geheelonthouding of hoog alcoholgebruik (Poppelier et al., 2002; Single et al., 1999; Koppes et al., 2000; Ruitenberg et al., 2001). Wanneer alle Nederlanders matig zouden drinken, zullen er jaarlijks circa 2.300 minder gevallen van hart- en vaatziekten en kanker zijn (respectievelijk 1.800 en 500) en circa 800 minder sterfgevallen (ofwel 1%). Naar verwachting geldt voor alle 40-jarige Nederlanders dat overmatig drinken een verlies in levensverwachting oplevert van 0,2 levensjaren (Verschuren et al, 2004). Over een lange termijn gezien resulteert dit overigens in een beperkter verlies in mortaliteit en levensverwachting, door het optreden van vervangende sterfte.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>