Behandeling en therapiekeuze bij MS

Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening die het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) aantast. De aantasting van het centrale zenuwstelsel ontstaat tijdens een MS-aanval. Bij zo’n aanval beschadigen ontstekingen eerst de beschermende laag rond de zenuwen, gevolgd door een aantasting van de zenuwen zelf. Signalen binnen je zenuwstelsel worden daardoor niet of nauwelijks meer doorgegeven en op de plaats van de ontstekingen ontstaat littekenweefsel. Dit weefsel zorgt voor een verharding (sclerose) die niet meer weggaat. De verhardingen komen op verschillende plaatsen in het ruggenmerg en de hersenen voor. Vandaar de naam multiple sclerose. Typerend voor multiple sclerose is de grote variatie van tijdelijke en blijvende uitvalsverschijnselen en beperkingen. In de beginfase van de ziekte zijn uitvalsverschijnselen en beperkingen van voorbijgaande aard. Naarmate de ziekte langer duurt, zijn ze blijvender. Dit dossier gaat niet zozeer in op een beschrijving van MS, maar de nadruk ligt op de behandeling en de daarbij behorende therapiekeuze. Als MS-patiënt heb je veel keuzevrijheid bij het bepalen van je behandeling. Dit dossier geeft je handvatten bij het maken van deze keuze. Het geeft meer informatie over een onderhouds- en een acute behandeling. Ook wordt er een vergelijking gemaakt tussen de verschillende middelen die ingezet worden bij een onderhoudsbehandeling. Daarnaast komen de behandeling van klachten en symptomen en tips & tricks voor eventuele bijwerkingen aan de orde. Een belangrijke basis voor deze informatie is een beschrijving van de verschillende vormen/fasen van MS. Hier begint dit dossier dan ook mee.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>