Brood,broodnodig

Brood verwent klein en groot! Met deze slogan worden de troeven van brood prima samengevat. Brood is lekker, voedzaam en gezond en er is een grote variatie in smaak en soort. Brood behoort niet voor niets tot de tweede bouwlaag van de voedingsdriehoek.
Wist je dat een snede brood maar één gram vet bevat? Van brood op zich word je dus niet dik. Het beleg kan je wel aardig wat calorieën opleveren, namelijk als je te dik smeert of te vaak kiest voor vette of zoete toespijzen. Eet brood met beleg in plaats van beleg met brood. Zoals de naam laat vermoeden bevatten luxebroodjes meer calorieën dan gewoon brood.

Zoals andere graanproducten en aardappelen is brood een goede bron van complexe koolhydraten (zetmeel), de gezonde energieleveranciers. Wie veel energie nodig heeft, eet beter een paar boterhammen meer dan een vette of zoete snack. De gewoonte om 3 hoofdmaaltijden te verdelen in 2 broodmaaltijden en 1 warme maaltijd is aan te moedigen. Broodmaaltijden en het ontbijt in het bijzonder, brengen relatief het meest complexe koolhydraten aan. Warme maaltijden leveren over het algemeen meer vet en minder complexe koolhydraten.
De aanbeveling is om dagelijks 5 tot 12 sneden brood te eten, afhankelijk van je leeftijd, geslacht, gewicht en lichamelijke activiteit. De voorkeur gaat uit naar het grote assortiment bruine en volkoren broodsoorten. Zij leveren meer voedingsvezels, vitaminen (vooral van de B-groep) en mineralen (vooral ijzer, koper en magnesium en een beetje selenium en zink) dan hun witte broertjes.

Tips:

• Bewaar brood op kamertemperatuur in een gesloten trommel of in een broodla met ventilatiegaatjes en verpakt in de broodzak van bij de bakker. Bewaar brood niet in de koelkast.
• Gooi beschimmeld brood altijd weg, alleen de schimmel verwijderen is niet voldoende.
• Heb je geen tijd om dagelijks bij de bakker langs te gaan? Geen nood, vers brood kan ongeveer een maand diepgevroren bewaard worden in een plastic diepvrieszak. Verdeel het brood in dagporties want eenmaal ontdooid, mag het niet opnieuw worden ingevroren.
• Laat je fantasie werken, er is meer dan alleen hartige en zoete toespijs. Ook groenten en fruit zijn lekker als broodbeleg.
• Kinderen zijn weg van leuke broodfiguurtjes. Tover op een boterham bijvoorbeeld eens een lachend gezichtje te voorschijn met beleg, groenten en fruit. Het zal nog zoveel beter smaken.

Dit bericht is geplaatst in Producten in de kijker. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>