Koffie voorkomt depressie en beroerte

Vrouwen die twee of meer kopjes koffie per dag drinken hebben minder kans om depressief te worden. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van de universiteit Harvard in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.
De bevindingen zijn afkomstig uit een studie onder meer dan 50.000 Amerikaanse verpleegsters die gedurende tien jaar werden opgevolgd. Iets meer dan 2.600 van de vrouwen ontwikkelde een depressie tijdens deze periode. In deze groep zaten meer vrouwen die geen of weinig koffie dronken dan frequente koffiedrinkers.

In vergelijking met vrouwen die slechts één kopje koffie of minder per week dronken hadden frequente koffiedrinkers een verminderd risico op depressie van 15 procent. Stevige koffiedrinkers (minimaal vier kopjes per dag) hadden zelfs 20% minder kans om een depressie te ontwikkelen.

De vrouwen die veel koffie dronken, bleken vaker te roken en alcohol te drinken, gingen minder vaak naar de kerk en deden minder vaak vrijwilligerswerk. Ze hadden ook minder last hadden van een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes. Maar zelfs nadat de onderzoekers al die factoren in hun studie hadden meegenomen, bleek de invloed van koffie op depressies nog overeind te blijven.

Het is voor de wetenschappers niet helemaal duidelijk waarom koffie dit effect heeft. Mogelijk verandert cafeïne de chemie in de hersenen: het geeft energie en een goed gevoel. Cafeïnevrije koffie heeft niet hetzelfde effect.
Of koffie de oorzaak is, moet ook nog blijken, zo onderstrepen de onderzoekers. Het kan ook dat mensen die depressief zijn gewoon minder koffie drinken. Bijvoorbeeld omdat ze last hebben van slapeloosheid en hun klachten door koffie alleen maar verergeren.

Een Zweedse studie in het tijdschrift American Journal of Epidemiology toont dan weer aan dat 2 of meer koppen koffie per dag zowel bij mannen als vrouwen de kans op een beroerte verkleint. De studie bekeek gegevens van bijna 500.000 mensen, waarvan een 10.000 een beroerte had gekregen.
Mensen die 1 kop koffie per dag dronken, hadden 8% minder kans op een beroerte, in vergelijking met niet-koffiedrinkers. Twee koppen verminderde het risico met 14%, drie of vier koppen met 17% en zes koppen met 13%. Bij meer dan acht koppen per dag werd geen effect vastgesteld.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Producten in de kijker. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>