Zelfmeten stollingswaarde bloed leidt tot halvering risico op trombose

Mensen die anti-stollingsmedicatie gebruiken en die zelf de stollingswaarde van hun bloed controleren, kunnen hun risico op trombose met de helft verkleinen, in vergelijking met mensen die dit door een arts laten doen. Dat blijkt uit een literatuurstudie gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.
In de studie werd het effect van zelfmeten op het risico op trombose gemeten en vergeleken met mensen die hun bloed via een armprik laten controleren door een zorgverlener. De zelfmeters bleken 49% minder risico te lopen op trombose.

Regelmatige controle van de stollingswaarde is noodzakelijk om de juiste dosering van medicatie te bepalen: teveel bloedverdunners geeft risico op bloedingen, te weinig verhoogt de kans op een stolsel wat kan leiden tot bijvoorbeeld trombose.

Naast het feit dat zelfmeters veel minder vaak een trombose hebben, neemt het aantal bloedingen als gevolg van de antistollingsmiddelen niet toe, zo blijkt uit het in The Lancet.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Zelfmeten stollingswaarde bloed leidt tot halvering risico op trombose

  1. trombose zegt:

    zelfmeten is een aanvulling op het bestaande systeem. ik denk dat veel mensen in de toekomst hier gebruik van gaan maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>