Bescherm je huid tegen de winter

De winter is bepaald geen vriend van onze huid. Kou, regen, wind, droge lucht, grote temperatuursverschillen tussen binnen en buiten… Het zijn allemaal schadelijke elementen voor onze huid. Vooral de gezichtshuid heeft ervan te lijden, maar ook handen en voeten moeten adequaat beschermd worden.

Waarom heeft onze huid het zwaar in de winter?
Onze huid vormt op zich een prima barrière tegen invloeden van buitenaf. Een barrière die niet alleen uit een hoornlaag bestaat maar ook uit vetten en andere elementen die de huid gehydrateerd houden. Kou, wind en temperatuurswisselingen (en andere invloeden van buitenaf) kunnen deze barrière aantasten. Vooral de gezichtshuid heeft de nodige bescherming nodig omdat de huid hier dunner is.

Oppassen met een gevoelige huid
Het klinkt misschien logisch maar het is wel goed om erbij stil te staan dat de mate waarin de huid van invloeden van buitenaf te lijden heeft, afhangt van het type huid.

Vooral een gevoelige huid (de terminologie zegt het al) die vaak ook couperose vertoont, heeft bescherming nodig. Niet alleen tegen de kou maar ook tegen temperatuurswisselingen. De vrouwelijke huid is bovendien in het algemeen wat delicater die dan van de man.

Hoe bescherm je de huid?
Bescherm je gezichtshuid tegen wind en kou met een vette crème en probeer temperatuurswisselingen zoveel mogelijk te vermijden. Ga dus niet, als je koud binnenkomt, recht voor een warmtebron (verwarming) zitten. Staat er een skivakantie op het program, vergeet dan niet je huid dubbel te beschermen: tegen kou en uitdroging, maar ook tegen de zon. Er bestaan producten die tegelijkertijd bescherming op beide fronten bieden. Informeer ernaar bij de apotheek of parfumerie. Bescherm je huid verder tegen uitdroging door de lucht in huis vochtig te houden (met bakjes water aan de verwarming of een luchtbevochtiger).

Vergeet niet je lippen te beschermen
Ook de lippen vragen de nodige aandacht. Iedereen kent het fenomeen van gesprongen lippen. Ook hier ligt de bescherming weer in een vet product. Zijn de lippen eenmaal gesprongen, dan is het belangrijk dat een product gekozen wordt dat de structuur van de huid herstelt. Je kunt dan het beste voor een balsem of crème op basis van natuurlijke vetten kiezen. Vergeet niet de balsem of crème regelmatig (meerdere malen per dag) aan te brengen.

Droge handen
De winter betekent vaak ook droge handen. De kou droogt de huid uit. Probeer daarom je handen zo min mogelijk aan droge, koude lucht bloot te stellen. Draag handschoenen en gebruik ook hier weer een vette crème die als barrière functioneert. Breng de crème aan voordat je naar buiten gaat, maar ook nadat je handen zijn blootgesteld aan water (afwassen, handen wassen, douchen).

Wintertenen en winterhanden
Als de temperaturen zakken, kun je last krijgen van winterhanden of wintertenen (behoorlijk pijnlijk). Dit komt omdat de oppervlakkige bloedvaatjes hun werk door de kou niet goed meer kunnen doen. Er ontstaat een tekort aan bloedtoevoer waardoor zich wonden en op den duur zelfs blaren kunnen vormen. In die gevallen is het beter een arts te raadplegen. Voorkomen is echter altijd nog beter dan genezen. Let er daarom op dat je warme, goed isolerende (en niet al te strakke) sokken en handschoenen draagt en probeer temperatuurswisseling te voorkomen.

Dit bericht is geplaatst in Tips. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>