Huidveroudering door chemokuur

Vraag van

Mijn vrouw van 65 wordt voor uitzaaiingen bij borstkanker (mammacarcinoom metastasen) behandeld met een chemokuur Xeloda (capecitabine) en een warmtebehandeling (lokale diepte hyperthermie). Eén van de bijwerkingen is zichtbare huidveroudering. Ze krijgt rimpels en een dunnere huid. Hiervoor gebruikt ze een goede anti-aging creme, maar die helpt onvoldoende.

In de week ‘rust’ na elke 2 weken behandelen, komt de huid wel weer wat bij. Kan het zijn dat het bindweefsel, de collageenlaag van de huid wordt aantast? Zou je hierin kunnen adviseren?

Antwoord

Dick van Gerwen, dermatoloog

In de officiële bijsluiter van Xeloda wordt huidveroudering of rimpelvorming niet genoemd bij mogelijke bijwerkingen. Wel uitdroging. Door vochtverlies in de huid wordt de huid dunner en minder elastisch, waardoor de rimpelvorming ontstaat. Het feit dat de huid weer bijtrekt na de rustperiode duidt er juist op dat bij jou vochtverlies in de huid de oorzaak van de rimpeling is. Vochtverlies kan zich snel herstellen.

Collageenverlies is dus zeer onwaarschijnlijk. Dat treedt op bij natuurlijke veroudering en bij medicijnen zoals prednison. Daarbij worden dan vaak kleine bloeduitstortingen gezien, vooral aan de onderarmen. Deze bloeduitstortingen liggen heel oppervlakkig, zijn donkerpaars van kleur en worden seniele hematomen genoemd. Collageenverlies herstelt echter niet meer. Dus dat is bij jou de oorzaak niet.

Lysine is een aminozuur dat uit voeding wordt opgenomen. Aminozuren zijn bouwstoffen voor eiwit, zoals bijvoorbeeld collageen. Als je voldoende en gevarieerd eet, met af en toe vlees of vis, krijg je meer dan genoeg lysine en andere aminozuren binnen. Extra lysine heeft dus geen zin. Je krijgt daar zeker geen dikkere collageenlaag in de huid van.

 

Mijn advies is dan ook voldoende vocht in te nemen tijdens gebruik van xeloda, om uitdroging tegen te gaan, en de huid zelf dagelijks  aan te vetten met een body lotion, die speciaal voor de zeer droge huid is.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>