vormen van Diabetes

Welke soorten diabetes zijn er?
Er zijn twee hoofdtypen: type 1 diabetes en type 2 diabetes.

Diabetes Mellitus type 1
Deze vorm wordt ook wel insuline-afhankelijke diabetes genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier absoluut geen insuline meer kunnen maken. Hierdoor kan de glucose niet in de cellen komen. De hoeveelheid glucose in het bloed (= bloedglucose) wordt dan te hoog.
Type 1 komt voor op alle leeftijden, maar ontstaat vaak voor het dertigste levensjaar.
Vroeger heette deze vorm van diabetes ook wel jeugddiabetes, omdat de aandoening zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart.
De diagnose wordt meestal gesteld naar aanleiding van de klachten als dorst en veel plassen. Het bloedsuikergehalte is veel te hoog en soms zijn er ketonen in de urine. Dit type diabetes komt voor bij ongeveer zes op de duizend mensen, dat is 0,6% van de Nederlandse bevolking.

Diabetes Mellitus type 2
Dit wordt ook wel niet-van-insuline-afhankelijke diabetes genoemd. Hierbij maakt het lichaam wel insuline, maar de glucose kan toch niet in de cel worden opgenomen. Ook al maken de eilandjes van Langerhans voldoende insuline, de lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline. Daardoor kan de glucose de cel niet in. Men spreekt dan van insuline-resistentie. Dit betekent ‘weerstand tegen insuline’.
Deze vorm van diabetes komt vooral voor bij mensen die veel te zwaar zijn. Daarnaast maakt de lever extra glucose aan, ook al is de bloedsuikerspiegel reeds verhoogd. Deze spiegel zal daardoor nog verder stijgen. Deze vorm van diabetes openbaart zich meestal pas op oudere leeftijd, gewoonlijk boven de 40 jaar.
De meeste diabetici ( ongeveer 85-90% ) lijden aan type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Pakweg vijftien jaar geleden was de gemiddelde leeftijd van ouderdomsdiabetici zeventig jaar. Dat is inmiddels gedaald naar 55 jaar.
De verschijnselen van type 2 diabetes zijn dezelfde als die van type 1. De klachten treden echter alleen veel geleidelijker op, omdat de werkzame hoeveelheid insuline in het lichaam veel langzamer afneemt dan bij type 1 diabetes. Vaak wordt de diabetes bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij bloed- of urineonderzoek voor een keuring.
Tegenwoordig worden ook veel type 2 diabeten behandeld met insuline. Aan de hand van allerlei soorten insuline kan voor elke diabeet een gepaste behandeling worden gekozen.
Type 2 diabetes komt voor bij vijftien tot twintig op de duizend mensen, dat is 1,5 tot 2% van de Nederlandse bevolking.

Een derde vorm is zwangerschapsdiabetes.
Dit is diabetes die ontstaat na de 24e week van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heeft uw lichaam extra insuline nodig en bij sommige vrouwen kan het lichaam dat niet voldoende aanmaken. De bloedglucose stijgt en er ontstaan klachten: u heeft diabetes. De behandeling bestaat uit insuline, soms is een gezonde voeding en beweging genoeg. Meestal is de bloedglucose 24 uur na de bevalling weer normaal en is de zwangerschapsdiabetes verdwenen. U heeft helaas wel 50 procent kans dat u later toch blijvend type 2 diabetes zult ontwikkelen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>