Hoe herken je Diabetes ?

Hoe herkent u diabetes?
Vele diabetici weten niet dat ze diabetes hebben. Dit houdt grote risico’s in omdat het niet behandelen van diabetes kan leiden tot ernstige complicaties.. Een tijdige opsporing is dus zeer belangrijk.
Maar hoe weet je of je diabetes hebt?

De meest voorkomende vorm van diabetes (type 2 diabetes) is niet gemakkelijk te herkennen. De symptomen van type 2 diabetes zijn vaak vaag of afwezig. Iemand kan wel zeven tot tien jaar diabetes hebben zonder het te weten. Het proces van ziek worden verloopt heel geleidelijk.

Symptomen type 2 diabetes
Type 2 diabetes is vaak te herkennen aan één of meer van de volgende klachten:

 • vaak dorst en veel plassen
 • vermoeidheid
 • oogklachten, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
 • slecht genezende wondjes
 • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
 • afvallen
 • Vaak terugkerende infecties

De symptomen van type 1 diabetes zijn meestal duidelijker te herkennen, zowel bij kinderen als volwassenen.

 • Vaak dorst en veel plassen
 • Afvallen zonder dat daar een reden voor is
 • Ziek en beroerd voelen
 • Constant hongergevoel
 • Wazig zien

Heeft u last van meerdere van deze klachten? Laat u dan testen bij uw huisarts. Die kan met één druppeltje bloed vaststellen of u diabetes heeft. Als de bloedglucosewaarde boven een bepaalde grens ligt, is er sprake van diabetes. Een tijdige behandeling kan u nare lichamelijke gevolgen besparen.
Doordat de klachten vaak zo vaag zijn, lopen veel mensen ongemerkt jarenlang rond met diabetes.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>