Hooikoorst

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen in de neus en ogen. Deze reageren op het stuifmeel (pollen) van grassen, bomen en andere planten die voor bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Hooikoortsis een seizoensgebonden aandoening.De naam ‘hooikoorts’ heeft niets met hooi of koorts te maken, maar met de tijd waarin de klachten voorkomen: het hooiseizoen. Zoals met de meeste allergieën wordt ook hooikoorts langzaam opgebouwd. De eerste klachten krijgt iemand meestal tussen het 8e en 25e levensjaar. Doorgaans komen de klachten elk jaar terug. Naarmate men ouder wordt, worden de klachten minder. Mensen die ouder dan 40 jaar zijn, hebben nog zelden last van hooikoortsklachten.Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Naar schatting heeft ongeveer 5 procent van de Nederlandse bevolking gedurende een periode van enkele jaren hooikoortsklachten, variërend van licht tot ernstig.

Hoe ontstaat hooikoorts
Hooikoorts ontstaat wanneer de neus of ogen van iemand die daar gevoelig voor is, in aanraking komen met pollen van bomen, planten, grassen of kruiden. Zodra dit gebeurt, ontstaat er bij deze persoon een allergische reactie die ervoor zorgt dat de slijmvliezen (van voornamelijk neus en ogen) gaan opzwellen. Deze overgevoeligheid voor stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van het lichaam in de war is. Normaal valt het afweermechanisme alleen schadelijke indringers aan, maar bij mensen met hooikoorts valt het ook stoffen aan die normaal gesproken onschadelijk zijn, zoals pollen van sommige bomen, grassen en planten. Je lichaam reageert hierop met de aanmaak van antistoffen, ook wel histamine genoemd. Deze antistoffen zorgen er op hun beurt weer voor dat binnen korte tijd klachten ontstaan
Wat zijn de symptomen van hooikoorts?
De ernst en samenstelling van hooikoortsklachten zijn niet voor iedereen hetzelfde. De meest voorkomende klachten bij hooikoorts worden hieronder opgesomd. Onderstaande symptomen komen voor bij hooikoorts, maar kunnen ook horen bij andere aandoeningen.

 • Rode ogen die jeuken, tranen en vaak een branderig gevoel geven.
 • Niesbuien
 • Verstopte of juist lopende neus
 • Prikkelhoest
 • Droge en kriebelende keel
 • Jeuk
 • Uitslag
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Soms ook lichte benauwdheid

Hooikoortsklachten zijn seizoensgebonden klachten, je hebt er dus doorgaans niet het hele jaar last van. De seizoensgebonden aard van Hooikoorts ontstaat omdat planten, bomen en grassen maar gedurende een bepaalde periode bloeien en stuifmeel door de lucht verspreiden. Alleen gedurende deze periodes heb je last van klachten. Echter zijn veel mensen voor meerdere soorten stuifmeel allergisch, waardoor de periode dat er hooikoortsklachten zijn vrij lang is.

Onderstaande pollenkalander geeft je een overzicht van de verschillende bloeiperiodes in Nederland. Deze kunnen verschillen onder invloed van weersomstandigheden. Let hierbij op dat ze door weersomstandigheden kunnen verschillen. Het rood vakje geeft een hoofdbloeiperiode weer en het oranje vlakje geeft de voor- en nabloeiperiode weer.

Wil je elke dag een actuele dagelijkse hooikoortsverwachting via email ontvangen? Schrijf je dan in voor de Stop Hooikoorts nieuwsbrief op www.stophooikoorts.net. Of volg via twitter.

Hoe wordt de diagnose hooikoorts gesteld?
Als je een vermoeden hebt dat je hooikoorts hebt, kun je het beste eerst naar de (huis)arts gaan. Hij kan op twee manieren vaststellen of iemand hooikoorts heeft en zo ja, voor welk stuifmeel:

 • Er kan bloed worden afgenomen waarin via de RAST-methode een allergie kan worden vastgesteld.
 • Er kan een ‘priktest’ (intracutane allergietest) worden afgenomen waarbij kleine hoeveelheden extract van de allergenen op de huid worden gedruppeld, waarna met een klein lancetje door de druppel heen een minuscuul gaatje in de huid wordt geprikt. Binnen een half uur ontstaat er, in het geval van een allergie, een soort ‘galbult’ rond de prikplaats. Hoe groter de bult, hoe sterker de allergie.
Medicijngebruik bij hooikoorts
Hooikoorts is in de meeste gevallen niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die hooikoortsklachten verlichten. Er zijn drie varianten medicijnen die ieder op eigen wijze de klachten bestrijden. Dit zijn de zogenaamde antihistaminica, corticosteroiden, en decongestiva.Antihistaminica worden het meest gebruikt, mede doordat zij doorgaans verkrijgbaar zijn zonder recept. Antihistaminica verminderen de allergische reacties in het lichaam. Deze middelen leggen een beschermend laagje om de cellen waarin de ontstekingsbevorderde stoffen (o.a. histamine) zich bevinden. Hierdoor kan de histamine niet vrijkomen in de slijmvliezen en zullen de verschijnselen van hooikoorts niet optreden. Heb je al last van hooikoorts, dan zorgen deze middelen ervoor dat de hooikoortsklachten snel minder worden. Voorbeelden van antihistaminica zijn azelastine, desloratidine , levocabastine, of fexofenadine (werkzame stoffen). Een voordeel van fexofenadine is dat je er niet zo suf van wordt. Het wordt zelfs speciaal geadviseerd voor automobilisten en piloten.Het is aan te raden om deze medicijnen regelmatig te gebruiken. Hierdoor blijft de beschermende laag in stand, waardoor de hooikoortsklachten minimaal blijven. Antihistaminica zijn er in verschillende toedieningsvormen. De meest bekende zijn de antihistaminica in tabletvorm. Ook hier zijn er verschillende varianten. Zo zijn er bijvoorbeeld tabletten die 24 uur werkzaam blijven. Je hoeft dan maar 1 tablet per dag te nemen, en je bent de hele dag klachtenvrij. De verschillende hooikoortsmedicijnen verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>