Ja ik was maar een sociale drinker zei men (gem.15 glazen per dag jaar in jaar uit)

Stadia in de ontwikkeling van alcoholisme

 Sociale drinker

De sociale drinker heeft weinig problemen met alcohol en wijdt er niet veel aandacht aan. Een sociale drinker heeft zijn drankgebruik onder controle. Voor deze mensen is het drinken van alcohol van secundaire betekenis. De interactie met andere mensen bij het feestje, de maaltijd, de conversaties zijn interessant, niet het drinken van alcohol. Toch kan hij of zij onbedoeld meer drinken dan voorgenomen is. Dit komt doordat na het nuttigen van alcohol de manier van denken verandert. Een sociale drinker kan zich voornemen twee biertjes te nemen, omdat hij of zij nog moet rijden, maar in sommige gevallen zullen het er toch drie worden of soms meer. Er zijn ook nogal wat mensen die denken hun alcoholgebruik onder controle te hebben, maar toch excuses gebruiken zoals: “het is al een uur geleden dat ik de laatste heb genomen, dus ik kan wel rijden.”

 Eerste stadium

Het eerste stadium van alcoholisme ervaart men wanneer men problemen heeft gerelateerd aan alcoholgebruik. Men gaat soms stiekem drinken, zich schuldig voelen over het drinken en er veel aan denken. Familie en vrienden beginnen zich zorgen te maken over de consumptie van alcohol. Drinken tot men helemaal dronken is, achteraf het zich niet herinneren, de zogenaamde black-out en toenemende tolerantie (meer moeten drinken voor hetzelfde effect) zijn de eerste tekenen van alcoholisme. Men begint het gezelschap te zoeken van de zwaardere drinkers en activiteiten te mijden waar geen alcohol wordt gedronken. Men krijgt problemen op het werk, zoals laatkomen of taken niet goed uitvoeren. Vooral gevoelige personen krijgen hevige angst en spanning als ontwenningsverschijnsel wat pas verdwijnt na het nuttigen van meerdere consumpties. Ook een tremor ( beven/trillen met onder andere de handen) komt vaak voor, vooral als men ook niet (meer) voldoende eet.

Middenstadium

Het middenstadium van alcoholisme kenmerkt zich door een steeds meer onbeheersbare levenssituatie. De alcoholist blijft echter ontkennen dat er problemen zijn. Er wordt steeds meer gedronken dan de bedoeling was. Er wordt gedronken om schuldgevoelens of gevoelens van depressie en ongemak te onderdrukken. En ‘s morgens om een kater en ontwenningsverschijnselen, zoals beven en hevige angst, te voorkomen of te verminderen. Een arts zal suggereren dat alcoholconsumptie moet stoppen. De persoon zal het proberen, maar vaak zonder succes. Er is vaak sprake van verlies van baan, medische problemen en familieproblemen

Gevorderd stadium

In het late stadium van alcoholisme is het dagelijkse leven geheel onbeheersbaar. Medische problemen zoals leveraantasting, pancreatitis, zenuw- en spierschade, hoge bloeddruk en interne bloedingen kunnen het gevolg zijn. Het hart en de hersenen worden aangetast met als resultaat hartaanvallen of beroerte. Ook is er een toename van depressie, slapeloosheid en zelfmoordneigingen. Psychische stoornissen zoals achtervolgingswaanzin kunnen ontstaan, welke overigens meestal weer verdwijnen als men is afgekickt van de alcohol. Een epileptisch insult bij het plotseling staken van alcoholgebruik kan bij alcoholisten voorkomen. Sommige alcoholisten worden hevig bevend wakker en hebben ‘s nachts al een glas met bijvoorbeeld jenever klaargezet omdat zij door het beven ‘s ochtends de fles niet meer open kunnen krijgen. Pas na het drinken van 1 tot 3 longdrinkglazen komt het beven weer tot rust en moet de alcoholist vaak weer op pad naar de slijterij. De volgende dag herhaalt het hele ritueel zich weer. Vaak hebben zware alcoholisten nog maar 1 of 2 uur per dag plezier van de alcohol. De rest van de dag zijn ze bezig de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan en om zich staande te houden en het voor de buitenwereld te verbergen. Vaak is er nog maar weinig contact met familie of vrienden en zit men achter de gesloten gordijnen of in de kroeg te ‘zuipen’. Soms verwaarloost de alcoholist zichzelf of komt op straat terecht. Dit zijn vaak de mensen die als ‘alcoholist’ worden gezien terwijl er veel meer alcoholisten zijn, die het verborgen proberen te houden en vaak nog onderdak en nette kleren hebben. Bij hardnekkig alcoholisme eindigt het tenslotte in aandoeningen zoals levercirrose vaak eindigend met de dood. Ook de ziekte van Korsakov, ook wel bekend als alcoholdementie komt veel voor bij zware alcoholisten. Dit tast vooral het kortetermijngeheugen aan. Soms vergeet men dat men geen alcohol meer kan drinken en zitten mensen met Korsakov gerust aan een biertje of aan een andere alcoholische drank zonder de gevolgen te overzien.

Hoeveel is veel

Het drinken van drie biertjes per dag wordt nog niet als alcoholisme gezien. Wel kan het een fase zijn op weg naar verslaving. Gemiddeld een op de twaalf mensen die dagelijks alcohol drinken raakt er aan verslaafd.

Als norm voor schadelijk geldt 21 standaardglazen per week voor mannen en 15 glazen per week voor vrouwen. Voorwaarde is wel dat in die week twee dagen geen alcohol gedronken wordt. Drinkt men meer, dan zal het schadelijke gevolgen kunnen hebben. De reden voor de verschillende normen voor mannen en vrouwen is de bouw van het lichaam. Het lichaam van een vrouw bevat meer vet en minder uit spieren. Spierweefsel bevat meer vocht dan vet, waardoor mannen relatief meer vocht in het lichaam hebben dan vrouwen. Omdat alcohol in het lichaam verdund wordt door het aanwezige vocht, leidt eenzelfde inname van alcohol tot een hogere alcoholconcentratie bij vrouwen dan bij mannen. Mede daardoor raakt een vrouw gemiddeld sneller dronken.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand verslaafd kan raken:

 • Persoonlijke oorzaken: zoals karakterstructuur, gevoeligheid voor spanningen, persoonlijkheidsstoornissen, opvoeding, problemen thuis of op het werk.
 • Medische oorzaken: om chronische pijnen tijdelijk te vergeten en/of verlichten.
 • Invloed omgeving: hoe gemakkelijker er met alcohol wordt omgegaan en/of hoe gemakkelijker alcohol verkrijgbaar is des te eerder kan alcoholgebruik leiden tot misbruik en op den duur tot verslaving.
 • Erfelijkheid: alcoholproblemen ontstaan door een combinatie van factoren. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen. De meeste kinderen van ouders met alcoholproblemen krijgen zelf géén alcoholproblemen. Ze hebben wel meer kans op deze problemen dan andere kinderen. Door erfelijke aanleg lopen ze namelijk iets meer risico. Maar erfelijkheid is nooit de enige reden dat iemand alcoholproblemen krijgt. Het karakter van iemand en hoe hij omgaat met problemen zijn ook van invloed. Daarnaast speelt de omgeving een rol, bijvoorbeeld of vrienden veel drinken.
 • Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een specifieke oorzaak. Alcohol is een giftige stof waarvan het gebruik sociaal is geaccepteerd. Een persoon die niet meer of minder problemen heeft dan de gemiddelde mens en zonder specifieke aanleg kan in principe ook verslaafd raken. Men raakt gewend aan het drinken van alcohol, dat wil zeggen dat in de loop der jaren de tolerantie toe neemt. Uiteindelijk blijkt dan dat men ernstige moeite heeft de alcohol te laten staan en is men verslaafd, lichamelijk en geestelijk. De problemen ontstaan in zo’n geval pas na enkele tot vele jaren drinken, zonder dat er echt een externe reden was om meer of veel te gaan drinken. [7]
Dit bericht is geplaatst in Getuigenissen, Nieuws. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Ja ik was maar een sociale drinker zei men (gem.15 glazen per dag jaar in jaar uit)

 1. Anoniem zegt:

  Ik zie hier veel gelijkenissen met cannabisgebruik. Jaren lang was ik zelf verslaafd aan cannabis zonder het te beseffen. Dit was zeer “onschuldig” begonnen in mijn jeugd met vrienden na school. Het was de normaalste zaak van de wereld, “iedereen” deed het. Na het afstuderen begon ik te werken in de horeca en nam ik me de gewoonte om na het werk een jointje te roken, “om te ontstressen”, wat eerlijk gezegd ook wel hielp. Maar na een tijdje was dat ene jointje niet meer genoeg en werden het er twee en nog wat later zelfs drie. Dat waren dus al drie joints op een tijdspanne van 2 à 3 uren. Voor ik het goed en wel besefte begon ik al lang voor de werkdag erop zat naar die joints uit te kijken. Dus rolde ik ‘s morgens voor ik naar het werk vertrok snel een joint om tijdens de werkuren af en toe naar buiten te glippen en enkele trekjes te nemen. Je kan het al raden, het duurde niet lang of ik was ‘s morgens ook al aan het roken. Op een gegeven moment was ik dus nooit meer nuchter en leefde ik continu in een roes, mijn werk leed er net niet genoeg onder om het te laten opvallen maar dat koste me zéér veel moeite. Mijn relatie leed eronder want het was al zover gekomen dat cannabis meer voor me betekende dan sex. Ik bleef ‘s nachts veel langer wakker dan mijn vriendin om stiekem nog enkele joints te kunnen roken. Ik hield geld achter en kocht 2x meer cannabis dan ik liet blijken aan mijn vriendin. Ik was asociaal geworden, ging niet meer uit want thuis kon ik ongestoord en naar hartenlust roken. Ik droomde niet meer en werd in het midden van de nacht badend in het zweet wakker omdat ik behoefte had om te roken. In totaal heb ik 18 jaren canabis gebruikt waarvan zo’n 10 jaar zeer intensief (10g. van de sterkste cannabis per week). De laatste 5 jaren hiervan besefte ik dat ik een probleem had en probeerde er meermaals mee te stoppen, wat me dus niet lukte. Nu ongeveer een jaar geleden hoorde ik van een vriendin dat er over mij gepraat werd, omdat ik ‘er altijd gedrogeerd uitzag’. Dat was de noodrem voor mij, ik zag nu eindelijk echt in dat ik een junkie was en dat dit moest stoppen. En dat deed ik, vanaf dat moment heb ik geen joint meer aangeraakt!

  Indien iemand die zichzelf in dit verhaal herkent dit leest, dan heb ik een boodschap voor je. Je kan stoppen en alles zal beter zijn! Hieronder enkele tips die je vast en zeker zullen helpen.
  - Vermijd contact met drugs en mensen die drugs in je bijzijn gebruiken.
  - Vertel mensen die om je geven over je probleem en dat je ermee gaat stoppen. Dit kan moeilijk voor je lijken omdat je bepaalde reacties verwacht, maar je zal je verbazen over het respect en de bewondering die je teweeg zal brengen.
  - Blijf erover praten zolang je het moeilijk hebt, dit zal enkele weken tot een maand duren. Drugs zijn jaren zeer belangrijk voor je geweest en dat blijft even in je hoofd zitten.
  - Houd een dagboek bij en schrijf op hoe je je voelt, erover schrijven helpt vreemd genoeg echt wel! En je kan het af en toe terug lezen, en zo zelf je vooruitgang zien.
  - Sla letterlijk een nieuwe weg af in je leven, verander van kapsel, kledingstijl en indien mogelijk van auto. Bedenk hoeveel je zal uitsparen en gebruik dat geld, zodat je eigenlijk niet meer terug kan. Zo heb je ook een duidelijk doel om te stoppen.
  - Naarmate de graad van je verslaving kan je het voor jezelf makkelijker maken door te zeggen dat je eerst eens één maand zal stoppen en daarna pas terug een joint zal roken. Geloof me, als die maand erop zit zal je geen joint meer willen roken, je bent ervan af en je voelt je veel beter!
  Zo ben ik dus kunnen stoppen. De mensen in mijn omgeving die ervan weten hebben allemaal respect voor me gekregen, ik word nu veel serieuzer genomen. En dat geeft mij zo’n goed gevoel, geen joint kan daar aan tippen! En misschien wel het belangrijkste: ik droom ‘s nachts weer!!!

  • raymond zegt:

   Hallo, ik ben me op mijn leeftijd ervan bewust om alles openlijk te vertellen ,maar het is dan ook mijn keuze omdat ik over gezondheid wil spreken en alle thema’s aan bod wil laten komen . Ik respecteer je en vind het heel fijn dat je je verhaal wilde vertellen en zoals je zelf al zegt het is zo wat hetzelfde als mijn verhaal maar dan met joints ipv bier.
   Trouwens nog zoiets ze zeggen joinst (dat is toch niet verslavend ,straffere zoals heroïne enz.. dat wel en zo is dat met bier ook ,dat is toch niet verslavend maar sterke drank dat wel ?
   Jouw verhaal vervangen door bier ipv joint is mijn verhaal en ik kan niet dikwijls genoeg zeggen dat ik daar vanaf ben gekomen van de ene dag op de andere door het nemen van VIANESSE en gezond eten .Het bier smaakte me niet meer echt en heb het dan maar gelaten . Dat was mijn grootste probleem, het bier laten ! VIANESSE heeft me die zucht naar alcohol,suiker ,vet ,wit brood sterk doen afnemen .
   Alleen al het kunnen laten van het bier vind ik al een enorme overwinning !!
   Dank je voor jouw verhaal .Ik had het niet beter kunnen brengen !
   Groetjes
   Raymond

 2. Mieke Van Camp zegt:

  Hallo,
  Vorig jaar liet ik mezelf een weekje opnemen in het hospitaal om de afkick te begeleiden,
  Ik kreeg medicatie om de drang naar alcohol te minderen en aan vullende vitamines.
  Wat voelde ik mij dag op dag trotser worden op mezelf! 1,2,3,4,5 volle dagen geen druppel gedronken!!! Toch voelde ik mezelf steeds opgelucht dat het 21 uur was..
  Dat was het uur waarop de cafetaria van het hospitaal sloot. Dan was ik zeker van mezelf dat er echt geen mogelijkheid meer was om iets van drank te gaan ophalen.
  Moest van mijn arts de medicatie thuis verder zetten en hij adviseerde mij eigenlijk een opname van 3 maanden om een beter resultaat te kunnen bekomen.
  Als alleenstaande ouder van 4 kids was dit een onmogelijke opgave.
  Ik heb het daarom zelf hier thuis ge probeert…
  Niet echt een succes dus…Even ging het goed, maar later weer 1tje per dag, werden er 2,3,4,5,6 enz…
  Eerst 1 doosje wijn van 3 l per week. Vandaag zit ik weer aan 1 doosje per 2 dagen!!
  Uit gaan doe ik bijna niet meer omdat ik bang ben voor de controles op de weg.
  Die hebben mij al zoveel geld gekost en als men mij nog 1 keer betrapt ben ik mijn rijbewijs voor altijd kwijt!!
  Gelukkig heb ik mijn werk nog . Dat geeft mij een houvast om de avond voor een vroege dienst 1 of max, 2 glazen te drinken.
  Ik voel een grote afstand van mijn jongste 2 kinderen en dat doet zoveel pijn..
  Ook al drink ik minder, ze zijn hun vertrouwen in mij kwijt en trekken ze veel meer voor raad en daad naar hun papa.
  De oudste 2 hebben er wel begrip voor en zien ook wel dat ik soms poog om te minderen , maar zien ook wanneer het weer mis gaat.
  Hiervan maken ze een beetje misbruik en doen dan dingen die ik normaal niet zou toestaan.
  Ik krijg dan te horen; “je was gisteren weer zat zeker” of ” weet ge niet meer dat ge dat beloofd hebt ?” enz….
  Pijnlijk allemaal
  Mijn arts vertelde mij dat iemand met een hoog alcohol gebruik een hoog percentage aan enzymen aanmaakt om de alcohol te kunnen verwerken in zijn lichaam.
  Dit is een chemisch proces. Dus vanaf het 1 e glas worden die enzymen wakker geschud om de alcohol te verwerken. Dat geeft de verklaring naar de drang naar een 2 e glas,3e,4e, enz.. Die enzymen willen allemaal wat te doen hebben!
  Beste is niks meer drinken!! Dan pas gaan die enzymen minder aan gemaakt worden. (na 3 maanden droog staan)
  Met deze wijsheid in mijn vizier probeer ik elke dag opnieuw te minderen.
  Helemaal stoppen lukt mij echt niet.
  Tegen 17 uur begint mijn goesting zich op te dringen..
  Meestal houd ik het uit tot 18 uur. ( met uitzondering van een vrije dag of feestdag, dan durf ik tegen 14 uur al wel naar het 1 e glas te grijpen.)
  Als ik mijn kinderen hun vertrouwen in mij wil terug winnen en ik mijn werk niet wil verliezen of mijn rij bewijs, zal ik nog flink moeten doorzetten..
  Maar ik blijf proberen…
  Groetjes Mieke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>